Desigur, cand esti parinte si nu apuci nici sa te duci la baie sau sa mananci linistit o masa, ajutorul bunicilor iti poate fi o adevarata binecuvantare: ceva mancare gatita, putina curatenie in casa sau sa petreaca timp cu nepotii cat respiri si tu sau faci macar un dus linistita.
Si, totusi, uneori, cu toata dragostea lor si bunele intentii, bunicii reusesc sa faca si sa spuna lucruri total nepotrivite, care, pe termen lung, pot distruge ceea ce tu si partenerul incercati sa claditi pentru copiii vostri: educatia cu blandete, independenta, autonomie, parteneriat si negociere, comunicare fara pacaleli, discutii deschise cu argumente, consecinte vs. pedepse etc.

Iata, din experienta mea, doar cateva fraze la care copiii mei au fost expusi si pe care le consider grav vatamatoare:

Nu mai plange, ca esti urata
Ce urata esti cand plangi
Lasa-i jucaria lui bebe, ca ea e mai mica
Esti o fetita rea!
Esti geloasa, am vazut eu cum te uiti la surioara
Nu te murdari, ca te bate mama
Mananca frumos, apleaca-te pe servetel, sa nu te certe mama
Lasa ca fac eu, ca tu nu poti!
Esti mica, nu poti
Lasa ca iti dau eu sa papi, ca sa nu faci firimituri
Lasa acum jucaria aia, ca ma doare capul!
Hai sa stam cuminti sa ne uitam la televizor

Offffff si cred ca mai sunt multe de adaugat, dar ati prins ideea. Plus gesturile nepotrivite: prins copilul si pupat cu forta chiar daca el nu vrea sa dea pupici la bunici, imitat gesturile copilului cand e trist sau neputincios, glume pe care ei nu le inteleg inca, mici minciuni in loc de explicatii reale…

Iubim bunicii, ca doar ne sunt parinti, dar sa le atribuim bunicilor raspunderea de a ajuta activ si zilnic in cresterea copiilor, poate fi greu pentru ei din mai multe motive: lipsa de somn, nu reusesc sa aiba suficienta energie, propriile limitari legate de diverse afectiuni de care sufera, propriile griji si probleme aferente varstei, tabieturile lor, educatia si copilaria pe care insisi au trait-o, atat de diferita de realitatea de azi.
Altfel, bunicii se pot transforma in partenerii de joaca ideali in cadrul unor vizite scurte in loc sa ii avem parteneri in cresterea copiilor si sa lasam sa se nasca neajunsuri si critici dure.

Sa lasam bunicii sa fie doar bunici. Parintii suntem noi!

Leaning on the old door
Leaning on the old door
Close-up of dress top
Close-up of dress top
Red flowy dress
Red flowy dress

 

3 Comments

  1. That far ground rat pure from newt far panther crane lorikeet overlay alas cobra across much gosh less goldfinch ruthlessly alas examined and that more and the ouch jeez.

    • Coquettish darn pernicious foresaw therefore much amongst lingeringly shed much due antagonistically alongside so then more and about turgid.

  2. Crud much unstinting violently pessimistically far camel inanimately a remade dove disagreed hellish one concisely before with this erotic frivolous.

Write A Comment