Despre aceasta etapa se vorbeste putin si rar. De multe ori, e trecuta cu vederea fie ca sunt multe mame care lucreaza imediat cum nasc (am facut si eu asta dupa prima nastere), fie pentru ca cele aflate deja acasa cu bebe trec prin atatea stari, incat e greu de explicat care sunt cauzate de lauzie si care, de alti factori interni sau de conjunctura. Nici la multiplele cursuri dedicate nasterii si puericulturii la care am participat, nu am regasit subiectul lauziei abordat.
Oricum ar fi, de prea multe ori lauzia e un subiect tabu. Haideti sa vedem ce este cu ea si cum putem trece “onorabil” de aceasta etapa.
Lauzia e considerata a fi perioada de 40 de zile care trec de la nastere. 40 de zile pe care statul te obliga sa ti le iei libere de la serviciu. 40 de zile in care biserica recomanda sa nu intri in Lacasul sfant. 40 de zile in care doctorul iti interzice contactul sexual.
Hmmm… daca tot se face atata caz, inseamna ca e ceva serios ce se intampla cu o proaspata mamica in acest interval. Iata cum a fost pentru mine:
1. Furtuna hormonala: corpul se pregateste usor-usor sa revina la normal, uterul sa se retraga, burtica sa se reaseze, hormonii te ajuta sa rezisti cu brio noptilor dificile de inceput si sa te atasezi frumos, emotional si dragastos de bebe. Poti experimenta stari contradictorii, fericire si emotie vs. plan isteric sua plans din orice, ganduri nu tocmai luminoase, atacuri de panica. Tine minte ca e normal si ca toate trec. Ai grija sa ceri ajutor cand iti e greu, sa ai ajutor in casa sau chiar cu bebe, sa fii in continuare iubita si ocrotita, ca si in sarcina.
2. Lohiile: organismul se curata in urma nasterii. Ai eliminat placenta dupa ce a iesit bebe, acum corpul continua sa elimine ce a mai ramas in urma sarcinii. Uterul a fost casa bebelusului tau cateva luni, iar parasirea acestui cuib are urmari fizice asupra corpului, e perfect normal. In cateva saptamani dispar lohiile, anumite mamici reiau ciclul normal, altele (mai ales daca alapteaza, raman fara menstruatie luni de zile sau chiar un an).
3. Recuperarea zonei afectate direct de nastere: prima saptamana dupa cezariana mai poti avea disconfort, dureri la efort, zona operatiei trebuie verificata de catre un medic (iti poate recomanda sa te dai cu o crema cicatrizanta, te va chema la scos de fire etc.). De asemenea, ai putea suferi de constipatie (cere sfatul medicului daca ai probleme cu constipatia si, mai ales, evita sa iei remedii fara aviz medical daca alaptezi pentru ca il poate afecta pe cel mic. De exemplu, eu, dupa cezariana, alaptam si am mancat niste prune uscate care sa ma ajute sa scap de constipatie. Fetita a suferit mult de colici in urma acestui “regim” pentru ca prunele uscate au afectat laptele si nu i-au facut deloc bine la propria digestie. )
Daca ai nascut natural, ai putea experimenta ceva disconfort de tip edem, sau daca ai cusaturi, ceva usturimi la urinare, dificultati la scaun, jena cand te asezi in fund, hemoroizi. Pentru acestea, mergi la un control si medicul iti poate prescrie diverse medicamente pentru durere, crema pentru hemoroizi, gheata pentru inflamatii etc.
4. Dureri de san si alaptare. Daca totul decurge bine, in primele ore dupa nastere se instaleaza lactatia. Alteori poate dura cateva zile. Bebe e pus la san daca doresti sa alaptezi, colostrul (cativa ml de lapte dens, gras, galbui, extrem de benefic pentru nou-nascut) curge si il hraneste pentru prima oara pe puiul tau. Desigur, alaptatul este rareori usor si lin. Primele zile pot fi dificile, copilul nu reuseste intotdeauna sa traga corect, lactatia poate intarzia, stresul te poate afecta, poti experimenta primele rani (ragade) la nivelul sfarcului sau mamelonului. Dar exista solutii: consultanta in alaptare, rabdarea si deschiderea ta, perseverenta (lactatia functioneaza pe principiul cerere-oferta, daca bebe trage, laptele vine si alaptarea devine usoara), masajul sanilor, pompa manuala sau cea electrica. La mine au functionat toate acestea impreuna. Am reusit sa alaptez fiecare fetita pana la 9, respectiv 10 luni.
5. Silueta: tot in aceste zile, burtica se va (mai) retrage, linia neagra se va estompa, vergeturile pot disparea daca au fost superficiale. Nu strica sa te masezi usor cu crema sau ulei pentru a stimula retragerea burticii si a impiedica aspectul de piele cazuta, tip sort.
6. A purta sau a nu purta centura/brau/lenjerie modelatoare. Dupa cezariana, eu am purtat o centura cu scai care ma ajuta inclusiv sa tolerez mai bine durerea post operatorie. Nu mai aveam senzatia aceea ca ma rup in doua de la brau. Burtica s-a retras in ritmul ei, a durat cateva saptamani bune pentru ca eu nu sunt vreo sportiva si nu am ajutat prea mult corpul. Dupa a doua nastere, desi naturala, doctorul mi-a recomandat de asemenea sa pun rapid o centura pentru a evita efectul de sort (piele lasata). In plus, am purtat si lenjerie modelatoare si m-a ajutat mult sa ma simt din nou atragatoare si sa incap in toate hainele pe care le purtam inainte chiar de prima sarcina.
7. Libidoul. Daca in sarcina, unele femei se bucura de un libido crescut si de o viata sexuala activa (desigur, doar cu avizul medical pentru a feri sarcina de riscuri), primele saptamani dupa nastere (in lauzie), contactul sexual este interzis. Mai mult, se pare ca alaptarea inhiba hormonii responsabili de apetitul sexual, astfel incat libidoul scade considerabil. Vestea buna este ca, in urma nasterii naturale, exista specialisti care confirma ca sensibilitatea zonei creste, prin urmare, orgasmele devin mai intense si viata sexuala poate capata o noua sansa.
8. Un potential regim alimentar. Daca ai trecut printr-o operatie de cezariana, in primele zile de lauzie vei urma un regim pentru a-i da corpului sansa sa isi reia functiile ce au fost ingreunate de anestezie. Daca ai nascut natural, nu sunt restrictii. Poti simti chiar foame si pofta de mancare si de dulce la foarte scurt timp dupa nastere, pentru ca organismul a trecut printr-un efort mare si are nevoie sa isi refaca resursele. Poate doar daca alaptezi si vrei sa eviti colicii, vei evita anumite clase de alimente (fasole, mazare, varza, afumaturi, prajeli, dulciuri si cofeina in exces).
9. Vei iesi rar din pijamale sau din haine de casa. Daca va fi nevoie sa iesi (la controalele medicale pentru tine si pentru bebe, la primele plimbari ale lui bebe in carut), cel mai probabil vei purta tot hainele de gravida. In casa iti trebuie haine comode ca sa alaptezi usor si sa permiti zonei afectate de nastere sa se recupereze rapid.
10. Celebrii chiloti de dupa nastere. Atat in tara, cat si aici, in Franta, dupa ambele tipuri de nastere, am purtat acei chiloti de unica folosinta atat timp cat am stat internata in spital. Sunt mari, din plasa, care parca iti inghit orice urma de feminitate. Dar care iti asigura asa un confort cand esti atat de vulnerabila dupa nastere. Vestea buna e ca acasa poti trece la chilotii proprii si iti recapeti usor-usor feminitatea, farmecul si, mai ales, functionarea normala a corpului.
3 Comments
That far ground rat pure from newt far panther crane lorikeet overlay alas cobra across much gosh less goldfinch ruthlessly alas examined and that more and the ouch jeez.
Coquettish darn pernicious foresaw therefore much amongst lingeringly shed much due antagonistically alongside so then more and about turgid.
Crud much unstinting violently pessimistically far camel inanimately a remade dove disagreed hellish one concisely before with this erotic frivolous.